Het belang van een goede wijnopslag

Wijn ontwikkelt zich verder in de fles en daarom is het van groot belang om deze onder de meest ideale omstandigheden te bewaren. Immers, alleen bij een goede lagering zal het wonder van de wijn zich in uw glas voltrekken. Iedere kwaliteitswijn van Grand Cru niveau is afgesloten met een goede natuurkurk. Deze stelt de wijn in staat om te ademen en zorgt ervoor dat er precies voldoende contact is tussen de inhoud en de buitenatmosfeer. Daardoor ontwikkelt de wijn zich verder tot perfectie.

Wijn, die is opgeslagen bij een lage temperatuur, zal zich langzamer ontwikkelen, terwijl een wijn bij een hogere temperatuur zich sneller zal ontwikkelen.

Fluctuaties in temperatuur kan uw wijn in kleur, aroma en smaak beschadigen. Dat geldt ook voor de luchtvochtigheid. Is deze te laag, dan wordt de kurk te droog en oxideert de wijn. Bij een te hoge luchtvochtigheid worden etiket en kist beschadigd.

De delicate structuur van de wijn moet ongestoord kunnen rijpen en daarom vrij van trillingen en ultraviolet licht worden bewaard. Ook van belang is een goede ventilatie van uw opslag; dit voorkomt het risico van muffe geuren, die door de kurk binnendringen.

  • Temperatuur
    Wijn moet worden opgeslagen bij een constante temperatuur tussen de 13 – 18 graden Celsius. De kelder moet goed worden geventileerd.
  • Luchtvochtigheid
    Wijn moet worden opgeslagen bij een luchtvochtigheid tussen de 50% en 80%.
  • Trillingen en licht
    Wijn moet trillingsvrij worden opgeslagen en ook moet ultraviolet licht worden vermeden.
De perfecte wijnopslag voor een wijn is een stille, donkere, enigszins vochtige ruimte, vrij van verontreinigingen en met een constante temperatuur en een goede luchtvochtigheid. Ondergrondse kelders hebben van nature deze omstandigheden en verdienen duidelijke voorkeur boven bovengrondse opslag.

De delicate structuur van de wijn moet ongestoord kunnen rijpen en daarom vrij van trillingen en ultraviolet licht worden bewaard.

Wijnhandel